sigortasız personel çalıştırma

sigortasız personel çalıştırma

Soru Listesisigortasız personel çalıştırma
Oğuz Gümüş asked 7 sene ago

Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş’nin Rusya Federasyonu Bor şehrindeki fabrikasında 2010 yılından 2015 yılına kadar İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalıştım 2013 yılından itibaren SGK resmi çıkış işlemim yapıldı, ancak Rusya fabrikasında çalışmaya devam ettim şirket içi prosedüre göre 2013 yılından itibaren isteğe bağlı sigorta ödeneceği yazılı olarak şirket iç prosedürü olarak yayınlandı ancak, yaklaşık 3 yıla yakın bir süre sigortasız olarak çalıştırıldım isteğe bağlı sigortamı da ödemediler ve daha sonra işime son verildi, bu 3 yıl boyunca sigortasız olarak çalıştırıldığım için şirketi mahkemeye verebilir miyim? Bu konuda zaman aşımı var mı?

1 Answers
avukat Staff answered 7 sene ago

”Sayın okurumuz, ülkemizde işe giren birinin sigortalı çalışması kanun gereğince zorunlu, seçimlik değil. Buna sosyal güvenlikte zorunluluk ilkesi adını veriyoruz.”
   SİGORTALI OLMAK SEÇİM DEĞİL ZORUNLULUK! Yani bir işyerinde işe başlayan kişinin yasal süresi içerisinde SGK’ya tescilin yaptırılması ve adına her ay hizmet ve kazanç bildiriminde bulunulması zorunlu. Bu bildirimleri işçi değil işveren yapmak zorunda…
 GERİYE DÖNÜK OLARAK 1 YILLIK HİZMET TESPİT EDİLEBİLİR. Bu yola özellikle işyerinde çalışırken başvurmak lazım ki müfettiş/denetmen sizi işyerinde görsün… İşyerinde çalıştığınız sırada gelecek bir Müfettiş/Denetmen geriye dönük olarak bir yıla kadar hizmetinizi tespit edebilir. Bunun için gelen Müfettiş/Denetmene beyan vermeniz ve imzalamanız yeterlidir. Bir yıldan çok hizmetlerin tespiti için ise çalışanın elinde sigortasız çalıştığı dönemlere dair maaş bordrosu, resmi belge, maaş dökümü, noter belgesi, bankaya verilen maaş yazısı gibi “sonradan düzenlenebilir nitelikte olmayan” belgelerin olması gerekir.
    HİZMET TESPİT DAVASI AÇABİLİRSİNİZ. Diyelim SGK’ya şikayet etmenize karşın bir sonuç alamadınız…İdari aşamalarda hakkınızı alamayanların ikinci bir yol olarak çalışanların haklarını almak için yetkili İş Mahkemesi’ne “hizmet tespit davası” açması da mümkün. Bunun için de çalışanın işten ayrıldığı yılın sonundan itibaren beş yıllık süre içerisinde dava açması gerekir, yoksa dava açma hakkı zamanaşımına uğrar.Beş yıllık süre, birden çok işyerinde çalışmışsanız her bir işyeri için işten ayrıldığınız tarih itibariyle ayrı ayrı hesaplanır. Eğer beş yıllık süre geçtiyse hâkim davayı zamanaşımından düşürür; geçmemişse inceler.
    MAHKEMEDE ŞAHİT GÖSTEREBİLİRSİNİZ. Hakkınızı SGK’da veya Çalışma Bakanlığında ararken genel bir kural var: Ya işyerinde fiilen çalışırken görüleceksiniz (ki o da size en fazla geriye doğru bir yıl hizmet kazandırır) ya da elinizde maaş bordrosu, resmi belge, maaş dökümü, noter belgesi, bankaya verilen maaş yazısı gibi “sonradan düzenlenebilir nitelikte olmayan” belgelerin olacak…Yani SGK müfettişi/denetmeninin tespit imkanları sınırlıdır. Müfettişler ifadeye göre, şahitlere göre size emeklilik günü kazandıramaz… Velev ki gerçekten işyerinde sigortasız çalıştığınıza kanaat getirse bile… Yani idari aşamada tespit imkanları sınırlı…Ama iş mahkemesinin hâkimi belge zorunlu olmadan şahitler yada sair deliller ile vicdani kanaatine göre hüküm kurabilecektir. Türkçesi: Mahkemede göstereceğiniz şahitler ile kazanma olasılığınız yüksek…
  EMEKLİLİK GÜNÜNÜ KAZANABİLİRSİNİZ. Mahkeme yoluyla yada SGK müfettişleri/denetmenlerinin raporları sonucu işyerinde çalışmasına karşın sigortalı olarak bildirilmediği tespit edilen çalışanların sigortasız çalıştırıldığı günler sigortalı hale gelir. Bu sigortalının eksik bildirilen hizmet günleri tamamlanır yada eksik bildirilen maaş tutarları varsa bu tutarlar gerçek tutarına yükseltilir.

    ÇALIŞANIN HİÇBİR KAYBI OLMAZ.  SGK tarafından bildirilmeyen hizmeti tespit edilenlere, eksik günleri hizmet dökümlerine eklenir. Böylece çalışanın hiçbir kaybı olmaz. Eksik günler tespit edilirse emeklilik için de gün kazandırır. Yani SGK’ya şikayet etmek veya iş mahkemesine dava açmak sizin her zaman lehinize…

Follow us on Social Media