dolandırıcılık

dolandırıcılık

Soru ListesiCategory: Tazminat Hukukudolandırıcılık
ilhan Altundaş asked 6 sene ago

Yaklaşık 1,5 yıldır nişanlıydım 6 ay önce kız tarafı nişanı attı..ama eşyaları takıları vermeyeceklerini söylediler.Görüşmek istedim kabul etmediler telefonlarını açmadılar.Nişanlılığım süresince sürekli birşeyler isteyip durdular bende hepsini yaptım yeter ki nişan bozulmasın diye.Nişanlılığım süresince kızın babası kendi evini benim üzerime devretti,borçlarım yüzünden el konulmasın diye.Evini kaynının üzerine devretmemi istedi,devrettiğim günde nişanı attılar,nişanlımda sürekli benden kaçma eğilimindeydi geçen gün öğrendim benimle nişanlıyken birkaç kişiyle daha görüştüğünü ve ayrı telefon facebook adresleri açarak onunla da görüştüğünü söyledi.Bu süreç zarfında psikolojim ve sağlığım bozuldu antideprasan ilaç kullanmaya başladım.Kendi mi dolandırılmış gibi hissediyorum hukiki olarak ne yapmam gerekir.Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

1 Answers
avukat Staff answered 6 sene ago

Nişanın bozulmasıyla birlikte taraflar maddi ve manevi açıdan sıkıntıya girecek, belki de yaşantıları boyunca bu manevi çöküntünün etkilerini hissedecekler. İşte bu nedenle Türk Medeni Kanunu, nişanın bozulması neticesinde taraflara maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı tanımıştır. Türk Medeni Kanunumuzun 120. maddesi maddi tazminatı düzenlerken 121. maddesi de manevi tazminatı düzenlemiştir.
Türk Medeni Kanunumuzun 120. maddesine göre ‘nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan, taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddi fedakarlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır’ diyerek kanunumuz kusurlu olan taraftan maddi tazminat talep edilmesinin önünü açmıştır.
Yine Türk Medeni Kanunu 120. maddesinde dava açma hakkını yalnızca nişanı atılan kişiye değil onun anne ve babasına da tanınmıştır. Dava açmaya hakkı olan kişinin anne ve babası da nişan masraflarını talep edebileceklerdir. Nişanın atılması nedeniyle maddi tazminat davasının açılması için bazı şartların varlığı gerekmektedir. Bu şartlar :

  • Nişanlılık, tek taraflı irade beyanı ile sona erdirilmelidir. Tarafların karşılıklı anlaşarak nişanı sona erdirmeleri halinde herhangi bir tazminat hakkından söz edilemeyecektir.
  • Davacı, nişanın bozulması dolayısıyla maddi bir zarara uğramış olmalıdır.
  • Nişanlılık, haksız bir sebeple bozulmalıdır.
  • Nişanın bozulması ile meydana gelen maddi zarar arasında illiyet bağı olmalıdır.

Türk Medeni Kanunumuz 121. maddesinde de manevi tazminat hususunu düzenlemiştir. Buna göre ; ‘ nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir’ denilmiştir. Nişanın bozulması nedeniyle manevi tazminat talep edilebilmesi için 4 şartın gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunlar ;

  • Nişanlılık, tek taraflı irade beyanı ile sona erdirilmelidir. Tarafların karşılıklı anlaşarak nişanı sona erdirmeleri halinde herhangi bir tazminat hakkından söz edilemeyecektir.
  • Nişanı bozulan kişinin kişilik hakları ihlal edilmiş olmalıdır.
  • Nişan bozan kişi kusurlu olmalıdır.
  • Kusur ile zarar arasında illiyet bağı olmalıdır.

Hediyelerin Geri Verilmesi Davası
Türk Medeni Kanunumuzun 122. maddesine göre ‘nişanlılık, evlenme dışında bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir. Hediye aynen veya milsen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır’ diyerek hediyelerin geri verilmesine yönelik kanuni düzenleme yapılmıştır.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere burada nişanın ne şekilde bozulduğu, kimin tarafından bozulduğu, haklı veya haksız bir sebeple bozulup bozulmadığı önemsizdir. Nişanlılık ilişkisinin sona ermesi halinde taraflar evlilik vaadi doğrultusunda yöre ve adetler gereği vermiş oldukları hediyeleri geri isteyebileceklerdir.

Follow us on Social Media