Borclar kanununda duzenlenen manevı tazmınat talebının gundeme gelebılmesı ıcın gereklı olan sartlar sunlardır:
1-)Bir kimsenin sahsiyet hakkına hukuka aykırı bir tecavuz yapılmalıdır
2-)Bir manevi zarar bulunmalıdır.
3-)İllyiet bagı bulunmalıdır
4-)Davalının sorumlu olmasını gerektıren veya kusursuz sorumlulugunu gerektıren bir halı bulunmalıdır.
Manevi zarar talep edılırken sahsıyet hakkına hukuka aykırı tecavuzle manevı zarar arasında uygun illiyet bagı bulunmalıdır.
Manevi tazmınat davasında taraflar ;
Davacı ,sahsıyet hakkına hukuka aykırı tecavuzde bulunulan sahıs acabılır.Davalı ise sahsıyet hakkına hukuka aykırı tecavuzde bulunan kısıdır.
Manevı tazmınat davasınının konusu mutlaka paradır.Bunun yerıne baksa bir seye karar verılmesını hukuk kurallarımız ongormemıstır.Ancak hakıme bu tazmınatın odenmesı yerıne diger bir tazmınat suretını ikame ya da ilave edebılme veya tecavuzu kınayan bir karar vermekle yetınme ve bu kararın basın yolu ıle ılanına hukmedebılme yetkısı verılmıstir.
Davacı hukuka aykırı tecavuzü ,manevı zararın varlıgını ,tacavuzle zarar arasındakı uygun illiyet bagını davalının kusurunu veya kusursuz sorumlulugunu gerektırecek bır durumunun varlıgını ispat etmekle yukumludur.
Mahkeme davacının talebını haklı gorurse davalıya davacıya odenmek uzere bir miktar para odemeye mahkum eder.
Magdurun cektıgı acı ekonomık durumu davalının ekonomık durumu gibi somut olaylar da dıkkate alınarak bir akrar verılır.Hakım davacının talebınden daha yuksek bir bedele re’sen hukmedemez.
Hakım kararın basın yolu ile yayımlanmasını ya da kınama kararı da somut olayın şartlarına gore verebılır.