Sağ kalan eşin miras alması için, miras bırakanın ölümü anında Onunla evlilik bağının mevcut olması gerekir zira boşanmış eş miras alamaz. Ancak, sadece Boşanma Davası açılmış olması mirasa engel değildir.
Boşanma Davası kesinleşmeden eşlerden biri ölürse sağ kalan eş yine mirasçı olur. Çünkü Boşanma Davası ölümle düşer. Ancak boşanma sebebi cana kast ise bu eşin mirasçılığına engeldir (TMK. m: 578/1).
Sağ kalan eşin, ölen eşinin malvarlığı üzerinde birbirinden farklı 2 temel hakkı vardır.
Birincisi..Sağ kalan eşin ölen eşin kişisel malları üzerinde miras hakkından doğan payı vardır. Ve pay birlikte bulunduğu zümreye göre değişir;
Örneğin;
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte birini (1/4) alır.
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısını (1/2) alır
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocuklan ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçünü (3/4) alır.
Bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
İkinci durum ise evlilikten sonucu edinilmiş mallara katılma rejimi benimsenmişse eşler arasında bu rejim gereği sahip olunan haklardır. Yani edinilmiş malın yarısı bu rejime göre kendisine kalırken, ölen eşe ait olan diğer yarısı üzerinde de mirasçılıktan doğan hakkı bulunur.
şimdiden cok teşekkür ederim
ben eşimle 1990 yılında evlendik 6 ay önce eşim vefat etti ikimizinde ikinci evlliğimiz ortak cocuğumuz yok eşimin ilk evlliginden 2 çocugu var 1 ev var eşimin üstüne mirascılık belgesin 8 pay görünüyor 2 pay nana 3er pay cocuklara yazıyor bu ev 3 yıl önce alındı benim payım sadece 2 paymı yoksa ½ mi öğrenmek isterim şimdiden çok teşekkür ederim leman işleyen