Borçlar Kanunu 55 maddesinde düzenlenen kusursuz sorumluk,başkalarını emri altında çalıstıran kimsenin kendisine yükletilmiş özen gösterme yükümlülüğünü yerine getirmemiş olduğu esasına dayanmaktadır.
Kanun tarafından arana özen hal ve maslahatın icap ettiği bütün dikkat ve itinadır.Bk 55 özel hukuk hükümleri çerçevesinde başkalarını istihdam edenlere karşı uyugulama alanı bulur.
Bu tarz bir kusursuz sorumluluk yanı geniş anlamda haksız fiil sebeiyle istihdam edenin sorumluluğuna gidilebilmesi icin gereken şartlar sunlardır:
a-) üçüncü sahıs bir zarara uğramış olmalıdır
b-)zarar müstahdemın hukuka aykırı fiilinden doğmuş olmalıdır.
c-) zarar müstahdemin istihdam edenin işini görürken ika (gerceklestırılmıs) edilmiş olmalıdır.
Yukarıdakı sartlar gercekleşmiş olunca 2 adet karıne istihdam edenın aleyhınde gerceklesmıs olur.Bunlar
1-)Böyle bir zararın vuku bulmaması için hal ve maslahatın icap ettiği bütün dikkat ve özeni göstermemiş kabul edilir ki buna fiil karinesi denir.
2-) Zararın gerekli özeni gösterilmemesinden ileri geldiğine dairdir.Buna da illiyet karınesi denir.
Kurtuluş Beyinnesi:
a-)fiili karinenin çürütülmesi:Gösterilmesi gereken özen üç aşamada aranır ve istihdam eden 1)müstahedem seçiminde 2müstahdeme talımat vermede 2 nezaret etmede yanı bu 3 aşamada da özeni gösterdiğini ispat etmesı gerekmektedır.Ancak bu şekılde fiil karınesı curutulmus olup sorumluluktan kurtulkunabılır.
Eger fiil karınesı bu sekılde curutulemezse illiyet karınesi curutulerek de sorumluluktan kurtulunabılır.Bunun icin dikkat ve itinayı gostermıs olsa idi bile zararın vukuuna manı olamayacagını ispat edebilirse illiyet karınesını curuterek sorumluluktan kurtulabılır.
Bk md 55 kusursuz sorumlulugu duzenledıgı icin mustahdemın kusurunun ve istihdam edenın kusurunun bulunu bulunmaması tazmınastın tayınınde dikkate alınmaz.