Merhaba. Biz uc kardesiz. Babam hayatta (81 yasinda). Annemin vefatindan sonra annemin Adina kayitli garimenkullerin miras vasitasiyla paylasimi gundeme geldi. Babam yasi dolayisi ile mirastan pay istemedigini belirtti. Annemin uzerine kayitli 3 gayrimenkul var ve bunlardan 2 tanesi ucuncu gayrimenkule gore cok daha degerli (2 veya 3 kat daha degerli). Gayrimenkulleri hisseli olarak bolusmeyelim herkes birer tam parca alabilsin diye babam bana kendi Adina kayitli apartman dairesini annemin mirasina mansuben vermeyi ve annemin mirasindan da en onemsiz ve daha az degerli ucuncu gayrimenkulu bana miras olarak vermeyi teklif etti. Diger iki kardesim de annemin mirasindaki cok daha degerli 2 ayri gayrimenkulu tam parca olarak miras yoluyla devralacaklar. Ben bunu Kabul ettim ve babam kendi Adina kayitli apartman dairesini bana tapu’da satis gostererek (ama bedelsiz olarak) devretti. Benim sormak istedigim iki soru var:
1- Bu islem hukuka uygun mudur? Yani babamin bana tapuda satis gosterdigi ama tereke kapsami disinda olan daire tereke kapsami icerisindeymis gibi miras paylasimina dahil edilebilir mi?
2- Ileride babam vefat ettiginde, babamin bana tapuda satis gosterip devrettigi daire icin kardeslerimin bana karsi muris muvazaasi davasi ve tapu iptal davasi acmalarina nasil mani olabilirim? Onlardan boyle bir dava acmayacaklarina dair noter huzurunda imzalanmis bir taahhutname alsam bu gecerli olur mu?
Selamlar ve saygilarimla.
Söz konusu işlem muvaaza nedeniyle aslında geçersizdir. Yani bu durumu mirasçılardan biri ileri sürerse o satış iptal edilir.Bunun için diğer kardeşlerinizle babanız arasında bir mirastan feragat sözleşmesi yapılması işinizi örecektir diye düşünüyoruz. Daha sağlam hareket etmek için miras konusunda uzman bir avukatla yüzyüze örüşmenizi tavsiye ederiz.