Miras davasi

Miras davasi

Ahmet Duran asked 7 sene ago

 

Ben Ahmet duran. Sayın avukat bey öncelikle çok selamlar. Soruma cevap verirseniz çook sevinirim. Biz iki kardeşiz. Babam yok yetimiz. Annem ölmeden önce kız kardeşimin yanında kalmaktaydi.2014 yılında 76 yaşında annem felç geçirdi. Kız kardeşim annem felç olunca annemi kandırdı oğlun sana bakmaz diye anneme sahip olduğu tasinmazlar için ben ölünceye kadar benimdir ben öldükten sonra kızımındir.diye belge imzalatmis ve doktora  giderek aklı dengesi yerinde diye rapor almış halbuki annem bazen beni görünce bile tanımıyordu. Sonra annemin üzerindeki oturduğumuz ev, başka ev ve arsaları kendi üzerine cevirdi. Anneme ait mallardan benimde hakkım olduğuna dair ben de 2015 yılında vasilik davası açtım ama annemin bakımını kız kardeşime verdiler. O günden sonra annemi görmedim kız kardeşim bize uzaklaştırma davası açtı ve kendi yanına gelmemizi annemi görmemi hep engelledi.2017 yılında Mart ayında 79 yaşında annem vefat etti . Bana hiç yüzünü bile gostermemeye çalıştı. Avukat bey kız kardeşim bizi evden çıkarmakla tehdit ediyor. Halbuki o evi ben ne zorluklarla tek başıma yaptım. Benim kız kardeşimle ortak aldığımız başka evi de annemin üzerine yapmıştık nasıl olsa iki kardeşiz diye. Şimdi ise o herşeyi elimden almak istiyor . Tarlayı başkasının üzerine 2012 yılında herhalde satışını yapmislar. Ben sadece hakkım olanı almak istiyorum. Benim durumum yok. Emekli maaşıyla geçinmeye calisiyorum. Bir çocuğum üniversite okuyor. Bir çocuğum evlenecek ama durumumuz yok. Şimdi ben kız kardeşime nasıl bir dava açmalıyım. Ben hakkımı almak istiyorum. Mahkemeye dava açarsam kazanma yada kaybetme durumumun ne olur,bana yardımcı olursanız sevinirim. Simdiden çok teşekkür ederim.

1 Answers
avukat Staff answered 7 sene ago

Aşağıdaki hallerde, ölüme bağlı tasarruflar iptal olu­nabilir (TMK. m: 557):
1) Ölüme bağlı tasarrufun, tasarruf anında ehliyeti – haiz olmayan bir kimse tarafından yapılması. Bu durumda, adı geçen ölüme bağlı tasarruf, ilgilinin baş­vurması üzerine Mahkemece iptal olunur.
2) Ölüme bağlı tasarruf, yanılma, aldatma, korkut­ma veya zorlama sonucunda yapılmışsa, ilgililerin baş­vurması üzerine temelden bozulur.
3)Gerek doğrudan doğruya, gerek ihtiva ettiği şartlar itibarıyla hukuka veya ahlaka aykırı ise, ilgilinin baş­vurusu üzerine temelden bozulabilir.
İddianıza göre annenizin akıl sağlığı rapor alınmış olmasına rağmen yerinde değildi. Bu durumda bu husus ispatlayabiliyorsanız bu sözleşmenin iptali için dava açabilirsiniz.
Yine bir başka yol ise mirasta tenkis davasıdır..Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasar­ruflarının tenkisini dava edebilirler (TMK. m: 560/1). Saklı pay sahibi mirasçılara ölüme bağlı tasarrufla yapılan ve tasarruf edilebilir kısmı aşan kazandırmaların onların saklı paylarını aşan kısmı orantılı olarak tenkise tabi olur (TMK. m: 561). Tenkise tabi birden fazla ölüme bağlı tasarrufun bulunması halinde, saklı pay sahibi mirasçıya yapılan kazandırmanın saklı payı aşan kısmı ile saklı pay sahibi olmayan kimselere yapılan kazandırmalar orantılı olarak tenkis edilir (TMK. m: 561). 
Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı pay­larının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihlinin üzerinden 10 yıl geçmekle düşer (TMK. m: 571/1).
Konu ayrıntılı ve profesyonellik gerektiren bir konudur. OI yüzden biz burada ne kadar açıklasak yine belkide anlamadığınız yerler olacaktır. O yüzden konu hakkında miras hukuku konusunda uzman bir avukat ile hareket etmeniz hayrınıza olacaktır. Yine maddi durumunuz elverişli değilse adli yardım bürosundan avukat isteminde bulunabilirsiniz.

Share on Social Media
Follow us on Social Media