Kişinin yokluğunda (gıyabi) tutuklama mümkün mü?

Kişinin yokluğunda (gıyabi) tutuklama mümkün mü?

CMK bir istisna dışında yoklukta tutuklamaya imkân vermemiştir. CMK’nun tutuklama kararı başlıklı 101. maddesi tutuklama yargılamasında şüpheli veya sanığın hazır bulunması gerektiğini ifade etmiştir. Buna ek olarak CMK’nun yakalama emrini düzenleyen 98. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde. “Ayrıca tutuklama isteminin reddi kararına itiraz halinde, itiraz mercii tarafından da yakalama emri düzenlenebilir” denerek, hazır bulunmayan şüpheli veya sanık hakkında tutuklama yargılaması yapılması için yakalama emri çıkarılmasının mümkün olduğu düzenlenmiştir.

Yoklukta tutuklama imkânı veren açık bir hüküm kaçaklar hakkındaki CMK’nun 248. maddesinin 5. fıkrasında yer almaktadır. Düzenlemeye göre “Kaçak hakkında 100 üncü ve sonraki maddeler gereğince, sulh ceza hâkimi veya mahkeme tarafından yokluğunda tutuklama kararı verilebilir”.

 Ancak 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 5/2 maddesiyle gıyabi tutuklama, sadece yabancı bir ülkede kaçak olanlarla sınırlanmıştır.

Öte yandan CMK 1122de adli kontrol tedbirine uymamanın bir sonucu olarak hemen tutuklama kararı verilebileceği düzenlenmektedir. Fakat bu kararı nasıl verileceğine dair maddede bir açıklık yoktur. Doktrinde çoğunlukla tutuklamaya dair genel kuralların geçerli olduğu kabul edilmekle birlikte karşı görüş olarak bu halde de gıyabi tutuklama kararı verilebileceği ileri sürülmektedir.

Mülga CMUK’nda açıkça tutuklama kararının yüze karşı veya yoklukta verilebileceği öngörülmüştür (CMK 106). Yürürlükteki CMK’ nun en önemli yeniliklerinden biri de gıyabi tutuklamanın kaldırılmış olmasıdır.

2 thoughts on “Kişinin yokluğunda (gıyabi) tutuklama mümkün mü?

  1. Özcan Keleş

    Gıyaben karar la madur oldum ifademe dahi gerek duyulmadı kaçak değildim hayatımı alt üst eden usulsüz verilen karar adalet nerede?

  2. Özcan keleş

    Kaçak olmadığım halde hitaben tutuklama kararı ile hükümlü yattım atılı iftira sebebi ile benim savunmamı dinleme gereği duymayan ağır ceza mahkemesi heyetinin hakkında gıyaben verdiği tutukla kararı tamamen usulsüz pasına rağmen ben nadir oldum itiraz hakkım olduğunu da bilmiyordum cahil oqk çok kötü tamam lakin Adalet nasıl olurda buna müsamaha gösterir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us on Social Media