Kural, kamulaştırma bedelinin (çoğu zaman mahkemece belirlendikten sonra) nakit ve peşin olarak ödenmesidir. Ancak hukuktaki çoğu kuralın olduğu gibi, bu kuralın da istisnası mevcuttur:
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 3. maddesinin 2. fıkrası hükmü, “1 peşin + 5 taksit” diye tanımlanabilecek bir ödeme sistemi öngörmüştür. Söz konusu hüküm uyarınca Bakanlar Kurulunca kabul olunan büyük enerji ve sulama projeleri ile iskân projelerinin gerçekleştirilmesi, yeni ormanların yetiştirilmesi, kıyıların korunması ve turizm amacıyla yapılacak kamulaştırmalarda, taşınmaz malın malikine ödenecek kamulaştırma bedelinin o yılki Genel Bütçe Kanunu’nda gösterilen miktarı nakden ve peşin olarak ödendikten sonra geriye kalan kısım en fazla (5) yıl içerisinde faiziyle birlikte ödenmek üzere eşit taksitlere bağlanabilir. Taksit bedellerine, peşin ödeme gününü takip eden günden itibaren, Devlet borçları için öngörülen en yüksek faiz oranı uygulanır.
Mayıs 2019 mirascisi olduğum araxinin bir kısmına kamulaştırma geldi bedelini ve ne zaman alacağımı nasil öğrenirim
ACİL kamulaştırmadan gelen para avukatın nezdinde annem bu esneda yogun bakımda yatıyor avukata annemin hesap numarasını verdiğimiz halde parayı annemin hesabına yatırmıyor ne yapmamız gerekir paraya acil ihtiyacımız var acil cevap verirseniz sevinirim
vefat eden dedemden kalan 11 donum arazı adalet bakanlığı tarafından kamulaştırıldı.su anda paralarımız odenıyor sormak ıstedığım bana odenecek bedelden kanunen kac kalem kesıntı yapılır ve bu kesıntının ıstmlak bedelı uzerınden oranları nedır.
Merhaba, dedeme ait bir tasinmaz kamulastirildi ancak ben yurtdisinda oldugundan islemlerin ne durumda oldugunu bilmiyorum. Kim hakkini aldi kim almadi bu konuda da bilgim yok, acaba konsolosluga giderek islemlerin ne durumda oldugunu ogrenebilir miyim? Ya da yurtdisindan hakkimi halep edebilir miyim? Bilgi verirseniz cok sevinirim, simdiden tesekkurler.
büyük dedemin tarlası kamulaştırıldı bankaya para da yattı ama 30 mirazcı bir araya gelmeden ödeme yapılmıyor. herkesin adına ödeme yapılsa iyi olacaktı. Allah bu sistemin belasını versin
Sayın Kaya Yiğit, sorularınızı SORU SOR sayfasından sorarsanız seviniriz.
Sorunuza gelince…Kamulaştırma bedelinden payınıza düşeni almak için diğer mirasçılarla bir araya gelmek zorunda değilsiniz. Kamulaştırmayı yapan idareye mirasçılık belgeniz ve kimliğiniz ile gidin. Verilen bedeli beğenirseniz kabul edin. Paranızı ödeyeceklerdir. Beğenmez iseniz bir avukata müracaat edip hakkınızı arayabilirsiniz.
Merhaba
Kamulastirilmis arazimiz dedemin adına tapulu lakin dedem vefat etti yıllar önce.varisleri olarak dedemin üç çocuğu ve dedemin vefat eden çocuklarının çocukları yani torunları var.kamu bedelini almak için hiç biri bir araya gelemiyor.kamu bedelinden varisler den biri hakkına düşen bedeli nasıl alabilir