Evlatlığın (ve Altsoyunun ) Mirasçılığı

Evlatlığın (ve Altsoyunun ) Mirasçılığı

I.GENEL OLARAK

Kan hısımı olmayıp da zümre mirasçısı olabilen kişiler, sadece evlatlık ve altsoyudur. MK 500’e göre, “Evlatlık ve altsoyu, evlat edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder”. Bundan da anlaşılacağı gibi, mirasçılık açısından, evlatlık ve altsoyu, miras bırakanın altsoyu ile aynı haklara sahiptirler.

Evlatlık ve altsoyunun mirasçı olabilmeleri için, evlat edinenin ölümü anında, evlatlık ilişkisinin geçerli olarak kurulmuş ve devam ediyor olması gerekir. Evlat edinme işlemleri devam ederken, evlat edinmek isteyen kişi ölürse, işlem tamamlanmamış olacağı için, geçerli bir evlatlık ilişkisi ölüm anında kurulmamış olur ve dolayısıyla da evlatlık ve altsoyunun mirasçılığı söz konusu olamaz.

II.EVLATLIK VE ALTSOYUNUN MİRASÇILIĞININ ÖZELLİKLERİ

 MK 500’e göre, evlatlık ve altsoyu evlat edinenin birinci zümre ve saklı paylı mirasçıları olmasına rağmen, hısımlıkları mahkeme kararına dayandığı için, yine de kan hısımı altsoyunun mirasçılığına oranla bazı özellikler taşır.

  1. Evlatlığın kendi ailesine, yani kan hısımlarına olan mirasçılığı devam eder (MK 500/I,c.2). Böylece evlatlık ve altsoyu hem kendi hısımlarından hem de edinenden miras alırlar.Oysa durum İsviçre ’de farklıdır. 1972’ deki değişiklikle tam evlat edinmeyi benimseyen İsviçre, evlatlığın asıl ailesi ile olan ilişkilerinin sona ereceğini kabul etmiştir. Buna paralel olarak, aynı tarihte MK 500’ ü karşılayan ZGB Art. 465’ i yürürlükten kaldırarak, evlatlığın kendi ailesine karşı olan mirasçılığına son vermiştir.
  2. Evlatlık ve altsoyu, sadece evlat edinene mirasçı olurlar (MK 500/I,c.1). Evlat edinme ile sadece evlat edinen ve onun altsoyu arasında hısımlık bağı kurulduğu için evlatlık ve altsoyu, evlat edinenin hısımlarına mirasçı olamazlar. Ancak evlat edinenin hısımları ile evlatlık arasında, ayrıca kan bağına dayanan hısımlık varsa, o zaman evlatlık ve altsoyu, evlatlık ilişkisi dolayısıyla değil, fakat kan hısımlığı dolayısıyla mirasçı olur.
  3.  Evlat edinen ile evlatlık ve altsoyu arasındaki mirasçılık tek yönlüdür. MK 500 / II’ ye göre, “Evlat edinen ve hısımları, evlatlığa mirasçı olamazlar”. Burada sözü edilen yasal mirasçılıktır. Bu sebeple, evlat edinen ya da hısımlarının, evlatlığın atanmış mirasçısı olmalarına bir engel yoktur. Örneğin evlatlık E, evlat edinen A’ yı terekesinin 1/4’ü için mirasçı atayabilir. Yine, evlat edinen ile evlatlık arasında, mirasçı olmasını gerektiren bir kan bağı bulunması halinde de evlat edinen ve hısımları evlatlığa ( bu sefer yasal ) mirasçı olabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us on Social Media