KİMLER SAKLI PAYLI MİRASÇIDIR?

KİMLER SAKLI PAYLI MİRASÇIDIR?

Saklı paylı mirasçıların kimler olduğu MK m. 505/f.1 hükmünde belirtilmiş ve bunların saklı pay oranları da MK m. 506 hükümlerinde ayrı ayrı gösterilmiştir. MK m. 505/f.2 hükmünde, ancak saklı paylı mirasçısı olmayanların terekelerinde sınırsız şekilde tasarrufta bulunabileceği açıklanmıştır.

Buna göre, hukukumuzda saklı paylı mirasçılar, miras bırakanın altsoyu (füruu), ana, babası ve eşidir. Görüldüğü üzere, mirasbırakanın altsoyu bütünüyle (çocuklar, torunlar, torunların çocukları vd.) saklı paylı kılınmışken, mirasbırakanın üstsoyunda (usulünde) sadece ana ve babası saklı paylı kılınmıştır. Nihayet, mirasbırakanın eşi de saklı paylı mirasçısıdır.

Günümüzde eğilim saklı paylı mirasçıların sayısının azaltılmasıdır. Bu doğrultuda olmak üzere, İsviçre Hukukunda kardeşler saklı paylı mirasçı olmaktan çıkarılmıştır. Hukukumuzda ise, saklı paya ilişkin hükümler, ilki 13.07.1967 tarihinde 903 sayılı Kanunla, ikincisi ise 23.11.1190 tarihinde 3678 sayılı Kanunla ve nihayet 4721 Sayılı ve 22.11.2001 Tarihli Yeni Medeni Kanunla olmak üzere üç kere değiştirildikten sonra; 10 Mayıs 2007 tarih ve 26518 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5650 sayılı kanunla MK 505 ve 506’da değişiklik yapılarak saklı paylı mirasçıların kapsamı daraltılmıştır. Söz konusu kanun, MK 505’in birinci fıkrasındaki kardeşler ibaresini metinden çıkartarak, kardeşlerin zaten eski kanuna göre azaltılarak 1/8 yapılmış olan saklı paylarını kaldırmıştır. Buna paralel olarak, saklı payların oranını düzenleyen 506. Madde de değişikliğe uğramış ve kardeşlerin saklı pay oranını miras paylarının 1/8’i olarak öngören ikinci bent yürürlükten kaldırılmıştır. Bu yeni düzenlemeye göre, hukukumuzda artık sadece altsoyun, ana ve baba ile eşin saklı payları bulunmaktadır.

Belirtelim ki, mirasbırakanın altsoyunun varlığı halinde esasen ana babası ve kardeşleri mirasçı olamayacağından ve hem ana hem de babasının varlığı halinde de kardeşlerin mirasçılığı önleneceğinden, saklı paylı mirasçıların tümünün bir arada bulunacağı bir durumla karşılaşılmayacaktır.

 

One thought on “KİMLER SAKLI PAYLI MİRASÇIDIR?

  1. Harun

    Saklı pay miras bırakanın ölümü halinde gecerli oldugunu anliyorum akli dengesinin yerinde olmaması 70 yas faktoruyle birlesince miras birakacak olanin malini cocuklardan biri noter vekaletiyle (hastane raporu yok) satip parayi kendi hesabina atarsa menkis davasi acilabilinirmi açılırsa davanın sansı ne olur
    Annem vekalet vermis noterden kiz kardesimde annemden habersiz satmış. Annemde 5 para yok kizin hesabında ve maddi manevi anneme baskı uyguluyor ve benide mahrum birakıyor. Ne yapabilirim .Annem uzun yillardır ruh hastasi devamli ilaç aliyor ve çok kez ambulansla hastane yatışlari var hastane arsivleri mevcut Ne yapabilirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us on Social Media