MİRAS HUKUKU HAKKINDA MERAK EDİLENLER

MİRAS HUKUKU HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Miras Hukuku, bir gerçek kişinin ölümü veya gaibliğine karar verilmesi durumunda, ölenin mamelekinin (malvarlığının) kimlere, ne oranda ve nasıl intikal ede­ceğini düzenleyen hukuk kurallarından meydana gelen özel hukuk dalıdır.  Kaç türlü mirasçılık vardır? 1-) Yasal Mirasçılık (Kanundan meydana gelen mirasçılık)

2-)İradî Mirasçılık (Mirasbırakanın isteğine dayanarak meydana gelen mirasçılık) olmak üzere 2 türlü mirasçılık vardır.

Tereke ne demektir?

Ölen veya gaibliğine karar verilen kişinin Miras Hukuku kuralları ile kaderi belirlenen malvarlığına tereke denir.

Miras hakkı ne demektir?

Mirasın intikali ile terekeye sahip olan kimselerin, bu intikal sonucunda iktisap ettikleri haklara “Miras Hakkı” denir.

Mirasbırakan ve mirasçı ne demektir?

Mirasbırakan, ölümü sonrasında kendisinin hu­kukî ilişkilerinin akıbeti düzenlenen kişidir.

“Vefat eden kimse, müteveffa, muris, ölen” terimleri . de aynı anlamdadır.

Mirasbırakanın ölümü veya gaibliğine karar verilmesi üzerine terekesi üzerinde, terekede hak sahibi olan kişiye (ya da kişilere) “mirasçı” denir.

Miras nasıl kazanılır?

Mirasbırakanın ölümü ile birlikte intikale elverişli özel hukuk ilişkileri kanun gereğince mirasçılara geçer. Mirasçıların kabulüne gerek yoktur.

Mirasçılar, rnirasbırakanın ölümü ile mirası bir bü­tün olarak, kanun gereğince kazanırlar (TMK. m: 599/1).

Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacak­larını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olur­lar (TMK. m: 599/2).

Atanmış mirasçılar da mirası, mirasbırakanın ölümü ile kazanırlar. Yasal mirasçılar, atanmış miras­çılara düşen mirası onlara zilyetlik hükümleri uyarınca teslim etmekle yükümlüdürler (TMK. m: 599/III).

Mirasçı sayısı birden fazlaysa durum nedir?

Mirasçılar arasında Kanundan doğan bir “miras ortaklığı” meydana gelir.

Mirasçılar tereke üzerinde elbirliği halinde hak sahibi olurlar (TMK. m: 640).

Mirasçılar, mirasbırakanın borçlarından sorumlu mudurlar?

Kural olarak, kişisel malvarlığıyla sınırsız olarak sorumludurlar.

Bu sorumluluk, mirasbırakanın ölümüyle başlar; paylaşmadan sonra da mirasçıların bütün malvarlıklarıyla müteselsil (zincirleme) sorumlulukları devam eder.

Teselsül, paylaşmanın gerçekleştiği tarihin veya daha sonra yerine getirilecek borçlarda muacceliyet tarihinin üzerdinden 5 yıl geçmekle sona erer (TMK. m: 681/2).

Parantel Sistem nedir?

Her hısımlık derecesinde ana, baba veya bunların altsoyundan (füruundan) oluşan hısımlar topluluğuna “Parantel (Zümre, Derece, Tabaka, Panel)” denir.

Parantel (Zümre) içinde Önce kimin mirasçı olacağı nasıl belirlenir?

Mirasbırakan (ölen) ile paranteldeki mirasçılar ara­sındaki mevcut yakınlık derecesine göre belirlenir.

Parantel (Zümre) mirasçıları kimlerdir?

Birinci parantel: Mirasbırakanın kendi altsoyun­dan (çocukları ile onlardan üreyen torunlar, torun ço­cukları ve sonrakiler) oluşur (TMK. m: 495).Bunlar, kayıtsız ve sınırsız olarak mirasçıdır.

İkinci parantel: Mirasbırakanın ana ve babası ile onların altsoyundan, yani kardeşlerden, yeğenlerden olu­şur (TMK. m: 496).

Birinci parantelde mirasçı yoksa, miras bu parantele kalır.

Üçüncü parantel: Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babalan ile onların altsoyunun, yani ölenin amca, hala, dayı ve teyzeleri ile onların çocuklarından oluşur (TMK. m: 497).

Birinci ve ikinci parantelde hiçbir mirasçı bulun­madığı takdirde mirasçı olurlar.

Her derece, derece başından sonra gelen Asıllara “Kök” ve bu köklerden üremiş kimselerin teşkil ettikleri kan hısımları topluluğuna da “Alt Derece (Alt Zümre, Tabaka)” denir.

Her derecede, o derecenin I. Derece Köklerini Derece başının çocukları teşkil eder. Derece başının torunları ise II. derece Köklerdir.

I Derece (Parantel) Sisteminin temel kuralı şudur: Bir derecede tek bir mirasçı bulunsa bile, bu mirasçı sonra gelen diğer derecelerde yer alan kişilerin mirasçılığına engel olur.

Mirasbırakandan önce ölmüş veya başka bir se­beple mirasçılık sıfatım kazanamamış bulunan Derece veya Kök başının yerini kendi altsoyu alır.

Burada, mirasbırakandan önce ölmüş Derece ve Kök mensubunun miras hakkı eğer kendi altsoyu varsa aynı Derecede veya; Kökte yer alanlara değil, kendi altsoyuna geçer.

One thought on “MİRAS HUKUKU HAKKINDA MERAK EDİLENLER

  1. Süer Özyalçın

    Yakın akrabamız vefat etti, bir kaç ay sonrada eşi vefat etti. Çocukları yoktu. Vefatlarının arkasından akrabalar olarak veraset belgesi çıkardık ve mirasçı olarak atandık. Akrabamız vefat ettiğinde 85yaşında ve yatalak hasta idi. Bir müstakil evleri vardı ve evin bir katında kiracıları vardı. Vefatından 2 sene önce evi kiracılarına, sağlık raporu ve bağış protokolu olmadan intifa hakkı kendinde kalmak üzere bağış yaptıklarını ilgili tapu müdürlüğünden öğrendik. Bu durumda yapabileceğimiz herhangi hukuki bir hakkımız ve saklı pay hakkımız varmıdır? Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler. Saygılarımla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us on Social Media