Boşanırken bilinmesi gereken birkaç husus.

Boşanırken bilinmesi gereken birkaç husus.

boşanırken bilinmesi gerekenlerİnsanlar ne umutlarla evlenirler değil mi? Mutlu bir yuva, güzel çocuklar, düzenli bir hayat ve paylaşmanın tadı…
Sonra bir gün gelir her şey değişir. Hayaller yıkılır, umutlar tükenir. Ne yaparsanız yapın artık her şey bitmiştir. Olan bitene anlam veremeden bir çare bulmaya çalışsanız da siz, boşanma sirenleri çalmaya başlamıştır bir kere…
Evet, ne yazıktır ki son yıllarda ülkemizde boşanma oranlarında büyük bir artış görünmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan verilere göre ise Türkiye’de boşanma sebeplerinin çoğunu aldatma, ilgisizlik ve dayak/kötü muamele gibi nedenler oluşturuyor.
Sonuç olarak her ne olursa olsun eşler boşanmaya karar verdiyse bazı soruların cevabını ve haklarını genel olarak bilmeleri ve mümkünse profesyonel olarak bir avukattan yardım almaları gerekiyor.

En sık gelen ve merak edilen sorulardan bazıları ve cevapları;

Boşanma davam için avukat tutmak zorunda mıyım?
Sadece boşanma davalarında değil hiçbir davada avukat tutma mecburiyeti bulunmamaktadır. Ancak davalar çeşitli usul ve sürelere bağlanmıştır. Teorik ve pratik bilgi ile tecrübe ve beceri gerektirir. Her dava başından sonuna kadar ince ayrıntılarla doludur. Bu ayrıntıları bilmemek veya kaçırmak davayı kaybetmenize dahi neden olabilir. Bunun içindir ki nasılsa mecbur değilmişim deyip işin uzmanı olan bir avukattan yararlanmamak, dava için aldığınız riskten başka bir şey değildir.

Boşanma süreci nasıl işler?
Avukat aracılığı ile yada bizzat boşanma dilekçesi mahkemeye verilir.(Yada eşlerden biri tarafından dilekçe) verilir. Mahkeme boşanma dilekçesini gözden geçirerek, boşanma nedenine bakarak eşlere yada avukata bildiri gönderir. Hakim boşanma nedeninin araştırılmasını isteyebilir Mahkemenin yoğunluğuna göre,  yakın yada ileri bir zaman mahkeme günü belirlenir. Şiddetli geçimsizlik nedeniyle  mahkemeye başvurulursa taraflar(çiftler)katılmadan avukat aracılığı ile boşanma gerçekleşebilir. Velayet ve boşanma birlikte yürütülmek zorundadır.

Boşanmada soyadı değisikliği
Boşanan eş isterse eşinin soyadında kalabilir, isterse kızlık soyadına dönebilir. Ancak eğer eski eşinin soyadını kullanmak isterse, eşinin soyadının kullanmasıyla ona zarar vermeyeceğini kanıtlaması gerekmektedir. Bunu kanıtlarsa eski eşinin soyadının kullanabilir.

Hangi durumlarda çiftler boşanamaz?
Çiftler hastalık durumlarında ( kanser, vs gibi), hastalıkları neden göstererek boşanamazlar. Boşanmalarda kusur aranır, hastalık bir kusur olarak görülmediğinden boşanma nedeni olarak da kabul edilemez.

Davayı ben açarsam haksız duruma düşer miyim? Davayı karşı tarafa mı açtırmalıyım!..
Bu tür yanıltıcı bilgiler nasıl yayılıyor bilmiyorum ama bilmeniz gereken böyle bir şeyin söz konusu bile olamayacağı. Davayı kimin açtığı o davayı kazanıp kazanmamanıza etki etmez. Hatta bazı durumlarda karşı taraf dava açacak diye beklemeniz büyük hak kayıplarına dahi neden olabilmektedir. Mesela zina sebebiyle boşanmada dava açma süresinin olayı öğrenmeden itibaren 6 ay olması ve bu süreden sonra bu sebebe dayalı boşanma davası açılamayacağı buna örnek gösterilebilir.

Eşim boşanmayı kabul etmezse boşanamaz mıyım?
Eşiniz kabul etmiyor diye ömrünüz boyu mutlu olmadığınız bir evliliği sürdürmeniz beklenebilir mi hiç? Boşanma için haklı sebepleri olan ve en azından karşı tarafa nazaran boşanmaya sebep olan olaylarda daha az kusurlu olan eşin her zaman boşanma davası açmaya hakkı vardır. Eşinizin boşanmayı kabul etmemesi sadece dava sürecini uzatabilir, yoksa davanın boşanmayla sonuçlanmasına engel değildir.

Boşanma halinde, erkek çocuk anaya, kız çocuk babaya verilir diye duydum. Hele çocuk küçük ise kesin anaya verilirmiş değil mi?
Hakim, küçük çocuğun velayetinin hangi tarafa verileceğine, çocuğun menfaatlerini gözeterek karar verir. Çocuğun yaşı veya cinsiyeti velayetin belirlenmesinde direkt etkili bir unsur değildir.

Davayı kazanırsam, avukatlık ücretini karşı taraf öder değil mi !.. Avukatın ücretinden, avukattan hukuki yardım alan (avukatı tutan) müvekkil sorumludur, dolayısıyla, ücretini de müvekkil öder. Dava sonunda karşı tarafa yüklenecek ücret de avukata aittir. Ancak bu ücret, müvekkilin ödemesi gereken ücretten ayrı bir ücrettir.

Av.Ekrem Engin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us on Social Media