Tutuklama tedbiri uygulanan kişilere sahip oldukları haklarının açıklanması noktasında yetkililerin hükümlülükleri nelerdir? Hangi andan itibaren bu yükümlülükler gündeme gelecektir?

Tutuklama tedbiri uygulanan kişilere sahip oldukları haklarının açıklanması noktasında yetkililerin hükümlülükleri nelerdir? Hangi andan itibaren bu yükümlülükler gündeme gelecektir?

Hakkında tutuklama kararı verilecek kişiler bakımından isnadı ev sahip oldukları hakları öğrenme hakkı CMK’nun yakalama, ifade ve sorgu hükümleri bir arada değerlendirilerek izah edilmelidir. Zira çoğunlukla tutuklama koruma tedbiri, bahsi geçen diğer müesseselerle birlikte veya ardılı olarak uygulanmaktadır.

Yakalama koruma tedbiri düzenleyen CMK’nun 90/4. maddesinde yakalama sonrasında kolluk görevlilerine kişinin kaçması, kendisine veya başkalarına zarar vermesini önleyecek tedbirleri aldıktan sonra, kişiye kanuni haklarını bildirmek yükümlülüğü getirmektedir. Benzer şekilde yakalama tutanağı düzenleyen 97. maddesinde, tutanakta kişiye haklarının tam olarak bildirildiğinin tespit edilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu bağlamda yakalama anında kolluk, kişinin kaçmasını, kendisine ve çevresine zarar vermesini önleyecek tedbirleri aldıktan sonra hakları hatırlatmakla yükümlüdür.

Tutuklama bakımından yine öncül işlemler olan ifade ve sorgu işlemleri sırasında da kişiye hakların hatırlatılması zorunluluğu açıkça düdenlenmişti. CMK’nun ifade ve sorgunun tarzı başlıklı 147. maddesinde ifade ve sorgu işlemi öncesinde hakların hatırlatılması zorunluluğu, bu hakların neler olduğu saymak suretiyle belirtiliştir.

Mülga CMUK’nda yakalamaya ilişkin olanlar hariç, ifade ve sorgu işlemleri açısından aynı yönde hükümler yer almaktadır (CMUK 135).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow us on Social Media